Společnost je tvořena lidmi, jejichž názory jsou různorodé. Obecně tak platí, že za normální je považováno to, co uznává největší množství lidí s odpovídajícím postavením. Valná většina se pak přidá, ostatní buď tiše nesouhlasí, nebo tajně či veřejně porušují pravidla. Kdysi bylo za normální považováno otroctví, zatímco například herecká kariéra byla na úrovni prostituce. Názory se však mění ve všech ohledech lidského života. Jak se tedy změnily názory společnosti a pravidla za posledních padesát let?

sociální propojení

Sexualita

Není to tak dávno, co homosexuálové, či bisexuálové museli svoji sexuální orientaci tajit, nebo se za ni dokonce stydět. Často tak docházelo k manželstvím z rozumu a bez lásky, nebo životům plným sebezapřením. Ačkoliv i dnes velká část společnosti odlišnou sexuální preferencí opovrhuje, je homosexualita přijímána už mnohem lépe, a velká část lidí s jinou sexuální preferencí se už netají. V mnohém tomu pomáhá i přijetí ve formě filmů a seriálů, kde jsou vždy zakomponovány postavy různých druhů sexuální orientace. Například homosexuálové však mají stále za co bojovat, protože třeba v České republice není povoleno manželství pro osoby stejného pohlaví. Někdo by se ohradil tím, že registrované manželství postačí, není tomu však opravdu tak. Manželství totiž není jen o tom založit kompletní rodinu s dětmi, ale také o tom, že váš partner má ze zákona určitá práva, která se nenachází v registrovaném partnerství.

Výchova dětí

Zatímco dříve byla výchova dětí celkem jednoduchý pojem, dnes na ni existuje takové množství názorů, že je těžké porozumět tomu, co od toho vlastně očekávat. Existují zde stále zastánci tradiční výchovy stylem škoda každé rány, která padne vedle, ale také ti, kdo odporují jakékoliv formě násilí, nebo ti, kdo preferují volnou výchovu. Zastánci i odpůrci očkování, skupiny rodičů, kteří volí tu kterou obuv, stravu, vzdělávání, nebo dokonce nevzdělávání. Možná se jedná o pokusy najít co nejlepší způsob výchovy pro děti, každý extrém je však příliš složitý, a děti tak ve výsledku rostou jako dříví v lese, protože každé je učeno něčemu jinému. Samozřejmě je i každé dítě jiné, a potřebuje jiný typ výchovy, ale někdy už je potřeba nastavit hranice.

protestní cedule

Stravování

I ohledně stravování je dnešní doba mnohem složitější, a kolem tohoto tématu vzniká spousta sporů. Jsou zde různé formy vegetariánství, až extrémy, kdy se konají protesty proti jezení masa. Na druhé strany pak lidí, kteří opovrhují těmi, kdo maso nejí, a s radostí je zesměšňují. Existují stovky různých diet a názorů na to, která strava je správná, a co lidské tělo potřebuje. Zatímco generace našich babiček považovaly za správnou stravu nejlépe to, co samy vypěstovaly, a připravily ve své voňavé kuchyni, dnešní doba poskytuje na tuto otázku až přílišné množství složitých odpovědí.

Celek

Názory se samozřejmě mění celkově, ale v porovnání s generací našich babiček, či rodičů, je život v současnosti mnohem složitější, protože už se nedělí pouze na názory většiny, ale na názory několika různorodých skupin, které spolu otevřeně bojují na každém rohu.